Dünyanın bir çok ülkesine göre ülkemiz cennet gibi. Her şey bol bol. Yeraltı suları, ağaçları yaylaları türlü türlü nimetleri. Bunlar güzel ve hayatı kolaylaştıran şeyler olarak başımızın tacı amma aynı bollukta fikirsel karmaşaların da yuvası. Mesela Kaç Tane Türkçe Kur’an Meali Var? hiç merak ettiniz mi?
Düşünsenize, sıradan bir hayat yaşayan birisi bir gün bir olayla karşılaşıp etkilenecek ve Kur’an okumaya niyetlenecek. Gidecek bir İslami kitapçıya ve heyecan ile “bana Türkçe Kur’an verir misiniz?” diyecek! Peki alacağı cevap sizce ne olacak?
-
Hangi meali istersiniz?
Tabi bu arkadaşımız hemen afallayıp “Kur’an meali diyecek?”
Kitapçımızda gülerek; Tamam hangi yazarın? diye sorusunu tekrarlayacak.
SubhanAllah! Ne kadar sıkıntılı bir durum. Kaç tane Türkçe Kur’an Meali var?
Kur’an Allah’ın kitabı ama meal konusuna gelince işler karışıveriyor. Özellikle son yıllarda çeşitli yorumların artması ile din hakkında kafalar iyice karışmaya doğru gidiyor.
Kaç Tane Türkçe Kur’an Meali Var?
BU SORUYU CEVAPLAMAK KOLAY DEĞİL
Peki kaç tane Kur’an meali var siz biliyor musunuz?
Bu soruya net bir cevap vermek tabi ki mümkün değil çünkü her geçen gün yeni bir meal çıkıyor.
Ortalama olarak 300’e yakın Kur’an meali olduğunu söyleyebiliriz.
Özlü tefsirleri, gerekçeli mealleri vs. vs. eklersek belki 500’ün üzerinde Türkçeleştirilmiş veya sadeleştirilmiş meal mevcut.
Hadis inkarcısı, sünnet düşmanları deistlerin mealleri dışında ehli sünnet olan alimlerin mealleri birbirlerine çok yakın manalarda.
Şahsen ben yıllarca Ali Bulaç meali okudum ve çok güzel sade bir dilde yazıldığını düşünüyorum.
Talat Koçyiğit mealini de 10 küsür kez okudum. Onuda tavsiye ederim.
Ayrıca Suud baskısı meallerde güzel ve ehil bir heyet tarafından yapıldığını düşünüyorum. Oda sade ve güzel bir dilde yazılmış.
M. Beşir Eryarsoy hocada bu konuda ülkemizde saygın bir yere sahip. Onun mealini de tavsiye etmeden yazımı bitirmek istemiyorum..
Son olarak aşağıdaki linkten Arapça karşılaştırılmalı meale ulaşabilirsiniz:
Türkçe Kur’an Meali: https://kuran.diyanet.gov.tr/mushaf
Afrika hakkında daha fazla yazı için tıklayın…
AH AFRİKA AHHH / Metin DOĞRUYOL
2018 yılından beri 2-3 aylık aralıklarla Afrika’ya gidiyorum. Sadece gitmekle kalmayıp bölge hakkında merakım artıkça okumalar ve internet üzerinden araştırmalar yapıyorum.
Bölgeye uçan THY ekibi 1 hafta Çad’da kalmak zorunda olduğu için onların bile konu hakkında görüşlerini almak için bazen fırsatlar buluyorum.
Sonuç şudur diyebileceğim kadar basit bir sonuca ulaşamadım.
Ama Afrika gelişmişinden en geri bırakılmış ülkesine kadar sömürgeden nasibini almış ve kendi yöneticilerinden çektikleri kadar belki de sömürgecilerden çekmemiştir. Bu makus talihleri belki de değişmeye başladı ve dualarımızla daha da iyi bir hale dönecektir diye dua ediyorum.
Eğer birlik olup ihtilafa düşmeselerdi hiç bir batılı güç onları sömürmeye güç yetiremezdir. Köle ticareti hakkında araştırmalar yaptıkça batılılardan çok Afrikalı kabile liderlerine kızıyor ve yöneticilerine buğzediyorum.