İsrafın Adı ÇEŞME Olsun
Afrika hakkında sizlere yer altı zenginliklerini, gelişmiş şehirleri ve refahı anlatmak isterdim ama maalesef yaşanan acımasız sömürge yüzünden bu rahatlığı çok az bir topluluk dışında görebilen yok.
Öncelikle Afrika’nın bir ülkenin adı olmadığını belirtmemiz lazım. Böl parçala yut mantığı ile batılılar Afrika kıtasını da paramparça etmişler. Aralarındaki sınırları kutsamış ve bu kutsalı korumak için gözlerini kırpmadan insanları öldürebilecek canavarlara dönüşmüş insanların insafına bırakılmış bir coğrafya.
Açlık ve sefalet birçok Afrika ülkesini pençesine almışken yöneticileri sınırlarını koruyabilmek için habire silah alıp ülkesinin zenginliğini batılılara vermekten geri durmuyor.
Afrika hakkında o kadar çok söyleyeceklerim var ki Allah izin verirse değişik başlıklar altında sizlerle paylaşacağım.
Şimdi gelelim ÇEŞME ile İSRAFIN ne alakası olduğunu merak eden arkadaşların merakını gidermeye.
Allah’ın izni ile iki Afrika ülkesi olan Kamerun ve Çad’a iki sefer gitmek nasip oldu.
Her gidişimde yaşantımızın ne kadar israflarla dolu olduğunu gördüm.
Bunlardan en belirgini ise şüphesiz ki SU.
Özellikle elimi yıkarken ve abdest alırken gözlerimin önünde suyun akıp gittiğini görmek inanın uzun süre alışamadığım bir eziyet oldu.
Şuan bile abdest aldıkça tefekkür edip çözüm arıyorum.
Böyle tefekküre daldığım bir ara Çad’da su kuyusunun tulumbası ile abdest alırken yanıma eğilerek ibrik veren çocuk geldi aklıma. Orada utanıp tulumbadan abdest almanın ayıplandığını anladım. Çünkü bir abdest almak için basılan tulumbadan belkide 4-5 ibrik su dolduruluyordu.
Aklımda canlanan bu düşünceler yaşadığımız ülkede de ibrik sistemine dönülmesi gerektiği fikrini oluşturdu ve ÇEŞMEYE karşı büyük bir ön yargı sahibi yaptı.
Düşünsenize abdest alırken çeşmeden akan su ile belkide 4 ibrik su doldurabiliriz. Ve bir ibrik sudan belkide 3 kişi abdest alabilir.
Kaba bir hesap ile çeşmeden bir kişinin aldığı abdesti ibrik kullandığımızda en az 10 kişinin abdest alabileceği bir tasarrufa çevirebiliriz.
İnanın su faturasının kabarması ile hiçbir alakası yok bu düşüncemin. Ama faturalarında düşmesi kimi sevindirmez ki!
Araf Suresi, 31. ayet: Ey Ademoğulları, her mescid yanında ziynetlerinizi takının. Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.
İsra Suresi, 26. ayet: Akrabaya hakkını ver, yoksula ve yolda kalmışa da. İsraf ederek saçıp-savurma.
İsra Suresi, 27. ayet: Çünkü saçıp-savuranlar, şeytanın kardeşleri olmuşlardır; şeytan ise Rabbine karşı nankördür.
Furkan Suresi, 67. ayet: Onlar, harcadıkları zaman, ne israf ederler, ne kısarlar; (harcamaları,) ikisi arasında orta bir yoldur.