Ölüm gününe hazırlık

Ölümün Kaçınılmazlığı

İmam el-Cevzi şöyle demiştir: “Ne zaman öleceğini bilmeyen kimsenin her an ölecekmiş gibi hazırlıklı olması, gençliğine ve sağlığına aldanmaması gerekir. Çünkü ölenlerin azı yaşlılardan, çoğu gençlerden oluşmaktadır. Bundan dolayı çok yaşayanların sayısı azdır. Öyleyse olanca gücümüzle Allah’a isyan etmekten kaçınmalıyız. Çünkü isyanın sonu kötüdür. Nice isyanlar var ki, bu isyanlara bulaşanların ebedi olarak ayakları kaymıştır.”

Peygamberimizin Uyarıları

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Şu beş şeyi ganimet biliniz: Ölüm gelmeden önce hayatı, hastalıktan önce sağlığı, meşguliyetten önce boş vakti, ihtiyarlıktan önce gençliği ve fakirlikten önce zenginliği.”

Hz. Ömer’in Tavsiyesi

Hz. Ömer ra. şöyle demiştir: “Hesaba çekilmeden önce nefislerinizi hesaba çekiniz, amelleriniz sizin için tartılmadan siz onları tartın ve Allah’ın huzuruna çıkmaya hazır olun! Çünkü: O gün bütün yaptıklarınızla Allah’a arz olunursunuz; öyle ki sizden en ufak bir şey bile gizli kalmaz.”

Kendini Hesaba Çekme

Bundan dolayı bütün Müslümanların kendi nefsi ile baş başa kalıp dünyada yaptığı her fiilden ve söylediği her sözden dolayı onu hesaba çekmesi gerekir. Çünkü bu dünyada kim kendini hesaba çekerse ahirette onun hesabı kolay olur.

Özetle:

İmam el-Cevzi, insanın ne zaman öleceğini bilmediği için her an ölecekmiş gibi hazırlıklı olması gerektiğini, gençliğine ve sağlığına aldanmaması gerektiğini belirtir. Peygamber Efendimiz, ölüm gelmeden önce hayatın, hastalık gelmeden önce sağlığın, meşguliyet gelmeden önce boş vaktin, ihtiyarlık gelmeden önce gençliğin ve fakirlik gelmeden önce zenginliğin kıymetini bilmeyi tavsiye eder. Hz. Ömer ise, ahirette kolay hesap vermek için insanın bu dünyada kendini hesaba çekmesi gerektiğini vurgular.

Bir yanıt yazın